Порівняльна характеристика екскурсійної діяльності міст рига та дніпропетровськ
29

 

 

 

Ранець екскурсовода

 

1. Квартал комор і забудова комор в районі сучасного Ризького центрального ринку, утворилася головним чином у другій половині 19 століття після ліквідації ризької фортеці. У 1856 році був розроблений проект, згідно з яким територію до сучасної вулиці Тургенєва було передбаченим забудувати складами однієї форми. У період з 1864 до 1886 року були побудовані 58 комор, з яких збереглося лише 13. [21]

Червоні Комори побудовані в стилі Цеглин", які були особливо поширені в архітектурі будівель промисловості і складів. Між архітекторами комор згадуються - К. Фельско, Фр. Хесс, Р. Пфлуг, Р. Смилинг і Я. Бауманіс.

Доля червоних Комор змінилася разом з будівлею центрального ринку. Найбільшу частину комор знесли, щоб звільнити місце для нового ринку, ще частина будинків комор перепроектувати у відповідності з потребами Центрального ринку.

Сучасний латвійський мистецтвознавець Яніс Крастіньш вважає, що з мистецької точки зору уваги заслуговує кілька Червоних комор: по вулиці Маскавас 4 — 14; вулиці Гайзиня, 3; по вулиці Спікеру (Амбарной), 1, 8, 9[22].

2. Двір Яніса  - це подвір'я колишнього домініканського монастиря в Ризі. В період Російської імперії, а також у російській традиції як такої було прийнято назву Іванове обійстя.

У Ризі завжди турбота про збереження міських укріплень покладалося на самих городян. Кожному ремісничій цеху було виділено ділянку стіни з вежею та ворітьми, за утримання яких він відповідав. Оборонна стіна Риги