Порівняльна характеристика екскурсійної діяльності міст рига та дніпропетровськ
35

7. Згідно з історичними хроніками, Казарми Єкаба були зведені в 1695 році. Їх будівництва передувало завоювання частини латвійських провінцій шведським правителем Густавом II. Згідно з королівським указом, жителі завойованих міст були зобов'язані надавати військовим житло і їжу. Тому рижанам довелося опікуватися будівництвом Казарм. Казарми обрамляють з півдня ризьку Цитадель, зведену в XVII столітті, примикають до елементів міських укріплень, утворюючи при цьому вузький прохід – вуличку Торня (Баштову) [32].

Історичні джерела стверджують, що у 1710 році за указом Петра I на місці цих дерев'яних споруд були зведені кам'яні, які збереглися аж до теперішнього часу. Будівля Казарм Екаба вважається найдовшим у Ризі – його протяжність становить 237 м. Своє військове призначення ця споруда втратила приблизно в 50-х роках XIX століття. У різні періоди в ній розташовувалася трудова біржа, навчальні заклади, державні установи.

У 1990-х роках будівля Казарм було передано органам ризького самоврядування, в ньому зробили ремонт, відкрили національні ресторани та кондитерські, SPA-центр і сувенірні лавки. Казарми Екаба стали однією з найважливіших ризьких туристичних визначних пам'яток. Променад, влаштований вздовж длиннейшего будівлі Казарм, привертає безліч туристів.

Під час захоплюючої прогулянки неможливо не звернути уваги на що знаходяться в безпосередній близькості Шведські ворота – одна з найвідоміших споруд середньовічної Риги. Згідно з популярною легендою, своєю появою вони зобов'язані багатому ризьким бюргеру, прорубившему отвір у міській стіні для того, щоб уникнути проїзду через офіційні ворота і заощадити на сплаті податків[32].

Інша легенда стверджує, що в назві «Шведські ворота» увічнено подвиг шведських солдатів в період Північної війни. Вважається, що саме через них шведські воїни залишали Ригу після її завоювання російською армією в 1710