Порівняльна характеристика екскурсійної діяльності міст рига та дніпропетровськ
53

Якщо ви не потребуєте послуги екскурсовода, ви можете поїхати самостійно.

Козацька спадщина – це не тільки Хортиця

Давно склався стереотип, що історія козацтва зберегла свої сліди лише на Хортиці. Але ж козаки розселялися по всій території сучасної дніпропетровської області. Приміром, той же Галушковский хутір. Заснований наприкінці XVII століття запорізькими козаками, які селилися на території Дикого Поля. До нас це поселення дійшло як село Гречана, Петриківського району.

На території хутора є козацьке укріплення типу «Січ», і ще 3 селянські садиби, побудовані в кінці XIX століття. У першій — корчма і музей селянського побуту, друга — садиба гончара (зараз на реконструкції), а третя – будинок дуже відомого петриківського писаря.. У цю вартість включається зустріч із кінними козаками, розповіді про історію та побут козацтва, обід і вечеря в староукраїнському стилі. За окрему суму можна замовити майстер-клас з гончарного мистецтва або Петриківського розпису.

Китайгородські церкви Царичанського району – ще одна визначна пам'ятка часів козацтва. Даний комплекс складається з 3 барокових церков: Успенська, Миколаївська і Варваринська. Ці найдавніші зі збережених храмів були збудовані в 60-х роках XVIII століття за правління Павла Семенова – китайгородського сотника. Якщо Миколаївська церква є посереднім зразком архітектури Гетьманщини того часу, то Успенська і Варваринська церкви не мають аналогів в українській архітектурі.

Ну і звичайно самий мальовничий і цікавий з «козацьких куточків» - фортеця Старі Кодаки. Розташована вона в селі Старі кодаки. Сама споруда датується 1635 роком, і побудована за розпорядженням польського уряду. У 1652-1709 роках вона була центром козацької паланки Війська Запорізького.