Порівняльна характеристика екскурсійної діяльності міст рига та дніпропетровськ
57

Основою туризму, є туристичні ресурси, які можуть привернути увагу туристів з інших країн або ж місцевих жителів. В Україні є значна кількість туристичних ресурсів (природніх, історико-культурних, техногенних), але  вони нерівномірно розташувалися. В Дніпропетровську більш за все техногенних туристичних ресурсів, так як місто за своєю спеціалізацією – промислове. Тому доречніше було розвивати промисловий туризм. Конкурувати з європейськими країнами у історико-культурних ресурсах – недоречно. Треба розвивати інші види туризму, або відкрити нові види туризму. Але наявність ресурсів не дає стовідсоткову гарантію, що турпотік буде значним. Потрібно багато часу та зусиль спрямувати на рекламу, на розвиток туристської інфраструктури, на безпеку, тощо – все це має вплив на розвиток туристичної інфраструктури в певній країні.

Україні властивий значний туристичний потенціал, при використанні якого в повному обсязі, держава могла б зайняти одне з провідних місць в сучасному світовому туристичному просторі, але недостатнє фінансування не дає змоги швидко і динамічно розвиватися туристичній сфері України.

Серед основних причин, за якими, інвестиційна діяльність в український туризм є не привабливою для інвесторів можна виділити такі:

- відсутність в Україні готелів, які б відповідали світловим критеріям комфорту і сервісу

- нестабільність економічної та політичної ситуації в країні

- недоліки законодавчої бази в інвестиційній та підприємницькій сферах

- недостатня розвиненість інфраструктури рекреаційних зон