Порівняльна характеристика екскурсійної діяльності міст рига та дніпропетровськ
61

- різке скорочення тематики екскурсій;

- дефіцит кваліфікованих екскурсоводів та гідів-перекладачів, здатних забезпечити високу якість екскурсії;

- зростає кількість «підпільних» екскурсоводів.

Ще одна серйозна проблема в розвитку Російського екскурсійного туризму - невідповідність цін на пропоновані послуги якістю цих послуг. Попит на екскурсійно-туристичне обслуговування формує всю сукупність речових (предметів споживання) і нематеріальних (у формі послуг) споживчих вартостей, спроможних задовольнити запитом екскурсантів і туристів, і класифікуються як категорія споживчого попиту.

Реалізація розвитку екскурсійного бізнесу можлива при виконанні ряду умов, найважливіші з яких:

- перспективне планування розвитку і розміщення матеріально-технічної бази як цілісного комплексу туристсько-екскурсійного обслуговування;

- створення єдиної методики статистичного обліку всього контингенту туристів і екскурсантів;

- орієнтація фінансово-господарської діяльності туристсько-екскурсійних організацій на підвищення економічної ефективності функціонування матеріально-технічної бази допомогою диференційованих нормативів фондомісткості, фондозатрат, фондовіддачі.

- кооперування інвестиційних потенціалів організацій, відомств і приватних осіб, зацікавлених у розвитку матеріально - технічної бази туризму.

У той же час, саме в сфері екскурсійного туризму можливо у найкоротший час створити якісний внутрішній продукт із заданими властивостями і задовольняє попитам самих різних категорій споживачів. Одне з основних умов для створення цього продукту – культурно історичний потенціал. Друга умова, яка забезпечить створення екскурсійного продукту, - наявність кадрів, здатних вирішити це завдання, підготовка яких ведеться в РМАТ та інших вищих навчальних закладах країни. Однак лише наявність цих важливих умов не може забезпечити розвиток екскурсійного туризму. Для успішного його розвитку необхідні також ефективна реклама, організаційна та фінансова допомога держави.