Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
17

РОЗДІЛ 2

ПРАКТИЧНІ ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДОПРИЗОВНОЇ ПІДГОТОВКИ МОЛОДІ В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

 

 

2.1. Зміст допризовної підготовки молоді в загальноосвітніх навчальних закладах

 

На оссові аналізу наукової літератури нами визначено, що в ЗНЗ допризовна підготовка молоді здійснюється шляхом вивчення предмету «Захист Вітчизни», а також засобами фізичної культури.

Головною метою вивчення предмета «Захист Вітчизни», як зазначають М. Зубалій та О. Остапенко [38] є виховання в учнів патріотизму, готовності й бажання отримати військову професію й сформувати готовність до військової служби, захисту Вітчизни та дій у надзвичайних ситуаціях.

Предмет «Захист Вітчизни», як зазначено в Програмі для навчальних закладів системи загальної середньої освіти, що рекомендована Міністерством освіти і науки України (Лист № 1/11-6881 від 14.08.2009 р.) [42], викладається в старшій школі навчальних закладів системи повної загальної освіти. Уроки проводяться відповідно до потижневого плану по 2 години на тиждень у класах з профільним та військово-спортивним профільним навчанням і по 1 годині на тиждень – у класах всіх інших напрямів. Кількість годин на вивчення предмета може бути збільшена за рахунок варіативної частини навчального плану, що, в свою чергу, надає можливість поширення і поглиблення змісту тем, які вивчаються.

Вивчення предмета «Захист Вітчизни» проводиться окремо для юнаків та дівчат. Поділ класу на групи здійснюється згідно з Наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків), класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп продовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 20.02.2002 р. № 128. Навчальний предмет при цьому в обох випадках має назву «Захист Вітчизни».