Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
19

28]. Науковець наводить нормативно-правову базу допризовної підготовки, до якої відносить такі документи: Конституцію України, Закон України «Про Збройні сили України», Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу», Воєнну доктрину України, Концепцію допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді, Положення «Про допризовну підготовку», Навчальну програму предмета «Захист Вітчизни» (для навчальних закладів системи загальної середньої освіти), Методичні рекомендації МОН України щодо проведення бесід з учнями загальноосвітніх навчальних закладів з питань уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами, Методичні рекомендації щодо проведення бесід з учнями загальноосвітніх навчальних закладів з питань поведінки в надзвичайній ситуації та ін.

Підготовані М. Коробовим методичні матеріали можуть бути використані для підвищення ефективності уроків предмета «Захист Вітчизни», позакласних заходів з військово-патріотичного виховання школярів, організації та проведення навчально-польових зборів (занять) з учнями.

Також важливими для нашого реферату є дослідження М. Коломойця [21]. Дослідник зазначає, що формування у молоді високої патріотичної свідомості, національної гідності, розумових і фізичних якостей, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку та розвитку почуття особистої відповідальності щодо захисту Вітчизни вирішується у процесі ігор військово-патріотичного спрямування.

Науковець наводить такі види ігор:

1. Всеукраїнська військово-патріотична спортивна гра «Зірниця», яка спрямована на учнів (вихованців) 5–9 класів закладів освіти, проводиться щорічно відповідно до Положення про Всеукраїнську військово-патріотичну спортивну гру «Зірниця», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства оборони України від 16.12.2011 №