ПРУЖНІ ВЛАСТИВОСТІ КРИСТАЛІВ ТИПУ (PbySn1-y)2P2S6
19

низькоенергетичних оптичних мод істотно не змінюються. Проте, при цьому значно знижуються частоти інших оптичних ґраткових мод і внутрішніх коливань аніонів. Заміна олова на свинець не впливає на загальний характер енергетичного розподілу оптичних мод. Відбувається лише зближення енергій найбільш низькочастотних ґраткових мод. Пов'язаний з цим перерозподіл щільності фононних станів якісно узгоджується з описаними вище змінами низькотемпературної теплоємності.

Згідно з даними дилатометричних досліджень [22] коефіцієнти теплового розширення Sn2P2(SexS1–x)6 з х = 0; 0,1 і 0,2 для трьох кристалографічних напрямів ([100] – ɑ11, [010] – ɑ22, [001] – ɑ33) додатні в парафазі і при Т0 стрибком змінюють знак. Зміна структури нижче Т0 пов'язане з синфазним зміщенням катіонів Sn2+ в напрямку [100] і протифазним у [010]. При цьому трішки деформуються аніони (Р2S6)4-. Отже, основні зміни структури відбуваються в площині, що містить напрями [100] і [010]. З цим узгоджується значне перевищення в області ФП величин ɑ11 і ɑ22 над ɑ33.

Для Sn2P2Se6 на залежностях ɑіі (Т) за дилатометричними даними [22] проявляються скачки при ФП другого роду із параелектричної в НС фазу. Переходу першого роду з НС в сегнетоелектричну фазу відповідають різкі мінімуми ɑіі (Т). Концентраційна трансформація виду аномалій ɑіі (Т) у ряді Sn2P2(SexS1–x)6 загалом подібна описаній вище для теплоємності. З наближенням до точки Ліфшиця (ТЛ) (хтл 0,28), величина стрибків ɑіі на лінії Ті (х) зростає. Для складів з х < хтл при х => хтл також збільшується глибина мінімумів ɑіі (Т) на лінії Т0 (х).

Параметром порядка ŋ фазових переходів у власних сегнетоелектриках системи Sn2(Pb)2P2S(Se)6 є спонтанна поляризація. Представляє інтерес встановлення взаємозв'язку температурної поведінки параметра порядку з характером ФП. Простежимо, як змінюється залежність ŋ(Т) при заміщенні в Sn2P2S6 атомів Sn на Рb, що призводить до різкого пониження температури ФП до 0 К, а також при заміщенні S на Se, що індукує появу НС фази. Спонтанна поляризація Р̅s в сегнетофазі досліджувалася шляхом спостереження петель діелектричного гістерезису і за допомогою піроелектричних вимірів [19,25].