Право на свободу та особисту недоторканність
19

Однією з принципових гарантій забезпечення права на свободу та особисту недоторканність людини є право на відшкодування шкоди завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду, передбачене ст. 130 КПК України.

Система гарантій недоторканості особи не обмежується перерахованими вище принципами і нормами, а являє собою велику соціально-правову систему, в яку входять також політичні, економічні, соціальні, етичні та інші гарантії. У цій системі правові засоби захисту виступають тією необхідною основою, яка безпосередньо забезпечує законність і обґрунтованість обмеження недоторканності особистості в кримінальному провадженні.

Підсумовуючи вищезазначене, можна стверджувати, що чинний КПК України закріплює достатньо широкий перелік гарантій забезпечення права на свободу та особисту недоторканність людини при застосуванні заходів кримінального провадження, що свідчить про демократичний характер цього закону.