РОЗРОБКА ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЧАСТИНИ АЕС-3000МВт
27

З урахуванням матеріалів реального проектування та досвіду експлуатації АЕС  з реакторами ВВЭР-1000 кількість РТВП проектованої електростанції наступна: два комплекти РТВП, приєднання до джерел і один комплект РТВП генераторної напруги, не приєднаний до джерела, а встановлений на фундаменті і готовий до перекатки, - при кількості блоків генератор-трансформатор два та більше.

        Споживачі третьої групи 0,4 кВ отримують живлення від блочних трансформаторів ТБ, а також від трансформаторів 6,3 ∕ 0,4 кВ об’єднаного допоміжного корпусу відкритих РУ, азотно-кисневої станції, компресорної, ремонтного цеху, хімводоочистки  тощо. На кожний шість робочих трансформаторів передбачається один (робочий) резервний трансформатор.

        Живлення споживачів другої групи 6,3 кВ виконується від секції надійного живлення  1BV,1BW,1BX, приєднаних до секцій власних потреб нормальної експлуатації 1ВА,1ВВ,1ВС відповідно через два послідовно увімкнених вимикачі.При зникненні напруги у секції 1ВА,(1ВВ,1ВС), або

при появі сигналу по технічному параметру живлення  технологічному параметру живлення автоматично буде подаватися від підключеного 1BV(1BW.1BX) дизель-генератора            1GV(1GW,1GX). Для споживачів 0,4 кВ другої  групи передбачені секції 1CV,1CW,1CX,які отримують живлення від трансформаторів ТНП     6,3 ∕0,4 кВ.

       Споживачі першої групи системи аварійного охолодження активної зони реактора(САОЗ)0,4 кВ отримують живлення від агрегатів безперервного живлення АБП САОЗ. Секції 0,4 кВ першої групи виконпні шафами з тиристорними комутаційними пристроями типи ТКЕД  і отримують живлення від автономних  інвенторів-перетворювачів постійного струму в змінний,приєднаних до щита постійного струму 0,22 кВ.

       Щит отримує живлення від випрямляча VS 1, а при зникненні напруги – від акумуляторної батареї GB1(GB2;GB3), яка працює в режимі „буфера”. Випрямляч VS2 служить для постійного підряду акумуляторної батареї в нормальному режимі.

       Споживачі системи управління та захисту реактор (СУЗ) в нормальному режимі отримують живлення від двох взаємнорезервних  трансформаторів ТСУ1,ТСУ32 6,3 ∕ 0,4 кВ, приєднаних до різних секцій 6,3 кВ (1ВА;1ВД). При зникненні напруги приводу СУЗ перемикаються на живлення від акумуляторної батареї GB5. Для живлення оперативним постійним струмом споживачів розподільних установок підвищених напруг встановлюються акумуляторні батареї на території РУВН(РУСН).  

  Споживачі 0,4 кВ першого енергоблоку і частина загально станційного навантаження отримують живлення від секцій 1СА, 1СВ, 1СС, 1СД. Найбільш відповідальні споживачі приєднані до напівсекцій 1СА та 1СВ, які автоматичними вимикачами відділяються від іншої частини цих же секцій. Резервний трансформатор 6,3/0,4 кВ приєднаний до секції 3ВА третього енергоблоку.