РОЗРОБКА ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЧАСТИНИ АЕС-3000МВт
37

Крім того, монтаж трансформаторів на напругу 110 кВ і вище необхідно провадити згідно з РД 16.363.

      Під час експлуатації та випробувань трансформаторів їх баки повинні бути заземлені.

      Заборонена присутність персоналу на кришці бака під час робити трансформатора.

          Огляд газового реле здійснюють з майданчика драбини трансформатора.

   Під час огляду працюючого трансформатора не слід знаходитись у зоні викидання масла із запобіжного клапана або викидної труби.

       Заборонено наближатись до трансформатора під напругою, з явними ознаками ушкодження, а саме: сторонні шуми, розряди на ізоляторах, сильне (струменем) протікання масла тощо.

       Заборонено підтягувати кріплення на працюючих маслоохолодниках системи охолодження типу Ц (ОРУУР) (НЦ - 00\Л/Р).

       Не дозволяється: торкатись оголеними руками поверхні працюючих електронасосів, щоб уникнути опіків.

Заборонено перемикати пристрої РПН трансформатора, який знаходиться під напругою з будь-якого боку, за допомогою рукоятки та кнопки місцевого управління.

    Під час роботи трансформатора затискачі, вторинних обмоток вбудованих трансформаторів струму, повинні бути замкнені накоротко, за допомогою спеціальних перемичок в коробі  приєднанням вторинних кіл пристроїв захисту, електроавтоматики та вимірювань. При цьому заборонено розривати кола, підключені до вторинних обмоток трансформаторів струму, без попереднього замикання обмоток перемичкою.

Засоби пожежогасіння трансформатора необхідно підтримувати в постійній готовності. Протипожежні заходи необхідно розробляти з урахуванням загальних і місцевих умов та інструкцій із залученням спеціалістів з протипожежної безпеки.

Особливу увагу із забезпечення пожежної безпеки необхідно приділяти під час проведення ремонтних, зварювальних робіт і робіт із заміни, доливання та очищення масла.

Зварювальні роботи на непрацюючому трансформаторі, за необхідності, виконують тільки після заливання його маслом до рівня: від 200 мм до 250 мм вище місця зварювання, щоб уникнути займання парів масла.

Під час проведення зварювальних робіт, з метою усунення витоку масла в трансформаторі, необхідно створити вакуум, який забезпечує припинення витоку масла в місці зварювання

Заборонено здійснювати зварювальні роботи на обладнанні, під час його роботи, в приміщенні, де розташовані системи охолодження типу Ц (ОР\Л/Р) (НЦ - 00\Л/Р) і на вузлах системи охолодження з підвищеним внутрішнім тиском.

Для виконання монтажних або ремонтних робіт усередині бака трансформатора необхідно продути бак сухим чистим повітрям і забезпечити природну вентиляцію відкриттям верхніх і нижніх люків.