Принципи та стандарти викладки товарів
2

Вступ

Сьогодні викладку як інструмент мерчандайзингу використовують багато виробників (постачальники) продукції. Її метою є збільшення товарообігу з одиниці торгової площі шляхом правильного уявлення товару на торговому обладнанні. У зв'язку з цим вивчається питання є актуальним для фахівців з торгівлі, рітейлерів і виробників. мають одну мету - збільшення товарообігу і прибутку від реалізації своєї продукції.

Слід розрізняти поняття "розміщення" та "викладка товарів". Розміщення товарів передбачає створення системи розташування товарів на площах торговельного залу, інших приміщень магазину або ж на окремих ділянках робочого місця продавця за певними асортиментними ознаками, притаманними окремим товарам.

Метою досліджень є розгляд принципів, правил і методів викладення товарів.

Для досягнення поставленої мети були визначені наступні завдання:

- з’ясувати принципи та способи викладки товарів

- розглянути загальні правили викладки товарів

- визначити види викладки

- з’ясувати поняття планограми викладки, принципи та послідовність її розробки.

Об'єкт дослідження є магазин «ЕКО маркет» всеукраїнської мережі супермаркетів ООО «ЕКО маркет» розташований в центрі м Суми.

Методи дослідження – принципи та стандарти викладки товарів.

Для написання роботи було використана навчальна та методична література, необхідна для вивчення означених питань, публікації науковців та спеціалістів відповідної галузі.