Принципи та стандарти викладки товарів
41

пропонується використання методик, що базуються на двох значущих групах критеріїв.

Перша група критеріїв - це критерії, що характеризують напрямок динаміки збуту по товару або групі товарів протягом досліджуваного періоду. Протягом року щомісячні обсяги збуту в ТОВ «ЕКО маркет» відчувають коливання в досить широких межах. Відбувається це в результаті впливу величезної кількості чинників - непередбачуваних впливів зовнішнього середовища і цілеспрямованих зусиль мерчандайзерів, випадкових впливів і довгострокових тенденцій, факторів неусвідомлюваних і передбачених. Для оцінки ефективності мерчандайзингу в ТОВ «ЕКО маркет» важливо знати загальний вектор спрямованості всіх цих факторів і тенденції їх руху.

Лінійний тренд дає відповідь про направлення динаміки збуту по групі товару протягом базового періоду. У додатку до функції збуту лінійний тренд являє собою тенденцію її розвитку в найбільш загальному, абстрагованому від випадкових коливань вигляді. Проявляються тенденції можуть вказувати на зростання тренда, його стагнацію або спад.

Аналіз ефективності мерчандайзингу на основі лінійного тренда в ТОВ «ЕКО маркет» проводився за основними асортиментних груп протягом чотирьох місяців:

Група 1 - кисло-молочна продукція;

Група 2 - ковбасні вироби;

Група 3 вино-горілчані вироби;

Група 4 - кондитерські вироби.

В якості основних змінних розглядалися збільшення збуту товару в кожній товарній групі і їх сумарна складова.

Так, сумарне збільшення збуту А0 складається з А1 і А2, причому група 1 забезпечує позитивний приріст збуту а група 2 - негативний, тобто тягне збут вниз (рис. 2.9).