Принципи та стандарти викладки товарів
21

3. Ідейне представлення - це метод викладки, в основі якого лежить певна ідея (наприклад, товари для догляду за оселею тощо).

4. Вирівнювання цін - розміщення товарів відбувається за зростанням ціни. Наприклад, якщо одну полицю на стелажі займають кондитерські вироби різних виробників, то на початку полиці викладені кондитерські вироби низького цінового сегмента, а на її іншому кінці - високого. За цим принципом розміщують товари і на інших полицях стелажа. Отже, покупцеві зручно обирати доступний за ціною товар, знаходячись поряд з одним кінцем стелажа. Таке розміщення товарів особливо приваблює споживачів з низьким рівнем доходу.

5. Респектабельно-спеціалізоване представлення товарів застосовують переважно для викладення елітних товарів, а також товарів епізодичного попиту (наприклад, одягу, деяких продовольчих товарів, меблів, предметів інтер'єру) або в крупних магазинах із широким асортиментом товарів.

6. Спеціальна викладка є одним із основних способів залучення уваги покупців до товарів, продажу яких приділяють особливу увагу. Такі викладки використовуються з метою підвищення обсягів продажу товарів імпульсивного попиту та розрекламованої продукції; стимулювання та збільшення продажу супутніх товарів; корегування "гарячих" і "холодних" зон торговельного залу магазину; формування та посилення позитивного іміджу магазину.

Основними різновидами спеціальної викладки є:

а) масові викладки товарів - застосовують для викладення товарів повсякденного попиту, що користуються у покупців підвищеним попитом. Вона заснована на акцентуванні уваги на товарі, що представлений у місці продажу у великих обсягах, і дозволяє суттєво прискорювати його оборотність. У процесі організації масової викладки товарів необхідно забезпечити відповідні зручності для покупців при відборі товарів, представлених такою викладкою, та не створювати домінування масової викладки над іншими її видами;