Принципи та стандарти викладки товарів
5

привертається до них увага покупців. Декоративну викладку застосовують для оформлення вітрин, стелажів у магазинах і відділах, де продаж товарів здійснюють через прилавок. Декоративну викладку недоцільно використовувати в магазинах самообслуговування.

Деякі фахівці виділяють рекламну викладку, цілями якої є: інформування покупців про наявний у продажу товар; ознайомлення з якісними характеристиками товару, його особливостями та способами застосування; нагадування про наявні у продажу супутні товари. Відповідно, виділяють три види рекламної викладки: інформаційна викладка (застосування проспектів і плакатів з технічними характеристиками); викладка-консультація (акцентується увага на можливостях застосування товару); викладка-нагадування (широко застосовуються фотографії та рекламні слогани).

Викладка товарів тісно пов'язана з поняттям "місце продажу".

Місце продажу (англ. point of sale) - місце в торговельному залі, де безпосередньо викладений товар на торговельному обладнанні для його демонстрації і відбору покупцем.

У мерчандайзингу застосовуються поняття "основне та додаткове місця продажу".

Основне місце продажу - це місце в торговельному залі, де представлений увесь асортимент певної товарної групи.

Додаткове місце продажу - це місце, в якому відокремлено представлена продукція, що розміщена в основному місці продажу.

Додаткові місця продажу збільшують імовірність купівлі товарів і є ефективним інструментом підвищення обсягів продажу певних товарів. Додаткові місця продажу зазвичай організовують для товарів імпульсивного попиту та товарів з високим оборотом.

Існують певні правила щодо розміщення додаткових місць продажу (рис. 1.1).