Глобальні проблеми людства та їх прояв в Україні
33

 

Презентація «Екологічні проблеми людства»

5. Соціальні проблеми

Це проблеми охорони здоров’я (СНІД), освіти, культури, злочинності та ін. Можливості розв’язання цих проблем залежать від рівня соціально-економічного розвитку країн, тому особливої гостроти вони набирають у слаборозвинених регіонах світу.

6. Дослідницька робота учнів

Для подальшої роботи пропоную  провести дослідження. Ви розділені на групи. Кожна група отримує матеріали, що стосуються однієї із названих проблем. Ваше завдання: визначити що це за проблема, її суть, причини виникнення; запропонувати шляхи щодо її вирішення. Результати роботи слід записати до таблиці. На дослідження вам відводиться 5 хвилин, після чого ви представите нам результати своєї роботи. А за якісно виконану роботу кожна група отримає чеки екологічного банку, які легко перетворюються в бали під час тематичного оцінювання.

IV. Підсумок уроку

Заключне слово вчителя. Ми почули звіт кожної із груп про результати своєї роботи. Виявили основні характеристики глобальних проблем людства. Чи існує щось, а може хтось, що є причиною всіх глобальних проблем?

V. Домашнє завдання

Підготуватись до тематичного оцінювання за темою «Взаємодія суспільства і природи»; Під час тематичного оцінювання ви зможете обміняти свої чеки екологічного банку на бали.

ВИСНОВКИ

Глобальні проблеми мають різне походження і відображають різні сфери життєдіяльності людей. Сферою їхньої дії стала вся планета, усі країни й регіони, і жодна з них не може бути вирішена незалежно від інших. Наприклад, голод, злидні не можна подолати без зростання продуктивності праці, без збільшення виробництва продовольства, без проведення активної демографічної політики; а можливість вирішити ці проблеми у свою чергу залежить від політики розрядки й роззброєння, вивільнення значних економічних ресурсів, від зміни світових економічних відносин, від освоєння багатств Світового океану. Водночас посилення воєнної небезпеки, гонка озброєнь неминуче ускладнює сировинну, енергетичну, екологічну, демографічну та інші проблеми. А конструктивне розв