Теоретичні основи біологічного різноманіття
19

% флори Українського Полісся і Степу, майже повністю охороняється рослинний світ українських Карпат і гірського Криму. Меншою мірою охоплено охороною видове різноманіття тварин [20].

Цілком вимерли дикі бики – тури, які на території України зустрічалися ще в середині XVI ст. Остання самка-туриця загинула в 1627 р. у мисливському господарстві поблизу Варшави. Про численні табуни диких коней – тарпанів повідомляють письмові джерела XVIII ст., але вже в 1866 р. невеличкий їхній табун з шести голів бачили в останній раз. Останній тарпан дожив до початку XX ст. в зоопарку [22].

Із 677 європейських ботанічних садів та арборетумів 56 розташовані в Україні, а саме: 25 ботанічних садів (17 – загальнодержавного значення і 8 – місцевого), 16 дендропарків, 15 арборетумів при лісогосподарських ВНЗ і дослідних станціях. Із 25 адміністративних областей України 6 (Чернігівська, Рівненська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Луганська) ще не мають ботанічних садів [17].

Нині в Україні функціонують 22 установи, діяльність яких спрямована на утримання й розведення в спеціальних умовах груп диких тварин. Це 16 зоопарків (15 державних і один приватний), 2 зооекзотаріуми, 1 морський акваріум-музей та 3 спеціалізовані підприємства. Об'єктами природно-заповідного фонду є 12 зоопарків України: 7 – загальнодержавного значення (Київський, Миколаївський, Харківський, Одеський, Черкаський, Рівненський, Менський; загальна площа – 119,6 га) та 5 – місцевого значення (загальна площа – 312,5 га) [19].

Три найбільші зоопарки України (Миколаївський, Київський і Харківський) є членами Європейської асоціації зоопарків і акваріумів, що включає 281 організацію з 34 країн Європи. Два українські зоопарки (Миколаївський . Харківський) і ТОВ «Біон Тераріум Центр» є членами Євро-Азійської регіональної асоціації зоопарків і акваріумів, яку було створено 1994 р. і яка включає 34 зоопарки країн СНД та інших країн. У грудні 2001 р. було створено Українську асоціацію зоопарків і акваріумів. членами якої стали такі зоопарки: Київський, Миколаївський, Одеський, Рівненський, Ялтинський, Севастопольський морський акваріум-музей.