Теоретичні основи біологічного різноманіття
2

Вступ

 

Біорізноманіття – найважливіший  природний ресурс, глобальне надбання всього людства та національне надбання кожної держави. Цінність біорізноманіття виявляється в тому, що воно є джерелом стабільності, тобто виконує буферну роль у біосфері, завдяки чому зменшує негативні для всього живого (у тому числі і для людини) флуктуації абіотичних чинників. Тому винятково важливе значення має збереження наявного біорізноманіття природних екосистем, яке забезпечує їхню функціональну стійкість до збурюючої дії чинників довкілля, у тому числі й антропогенного походження [14].

Людина багато в чому залежить від біорізноманіття – як у задоволенні основних потреб у харчах і ліках, так і у збагаченні свого життя в культурному чи духовному сенсі. Біорізноманіття забезпечує безліч ключових потреб людства, що виходять за рамки простого забезпечення сировиною. Проте в стрімко зростаючому світі технологій люди часто забувають, наскільки важливим є біорізноманіття для їхнього щоденного життя, і не усвідомлюють наслідки його втрати. Втрата біорізноманіття негативно впливає на деякі аспекти добробуту людства, зокрема на продовольчу безпеку, вразливість до стихійних лих, енергетичну безпеку і доступ до чистої води та сировини. Це також впливає на здоров’я людей та суспільні відносини. Коли люди змінюють екосистему задля збільшення розміру отримання одного з ресурсів, це неминуче призводить до зміну стану інших складових [4].

Україна – країна, що має великий рекреаційний потенціал із значним біорізноманіттям. Тому вона може стати джерелом відновлення біорізноманіття у країнах Європи, де стан з його збереженням набагато гірший. Осередки біорізноманіття є природними банками генофонду й ценофонду живого та можуть служити невичерпним джерелом для вiдновлення девастованих ландшафтів нашої держави.

Проте, непередбачуваний вплив техногенезу має нині настільки загрозливий харак­тер, що є всі підстави говорити про наближення екологічних катастроф. За­бруднення довкілля небезпечними речовинами, порушення теплового балансу планети, кліматичні аномалії, непоправні втрати флори і фауни, нестача продовольства, питної води, погіршення стану здоров'я людей становлять найпоширеніші передумови й ознаки цих катастроф. Усе це спонукає вчених глибоко і всебічно досліджувати проблеми біорізноманіття.