Тип, мета організаційних структур управління та їх характеристика
29

між юридичними особами. Документи цього класу — угоди, рахунки, контракти, вимоги, гарантійні листи і т. ін. Вони додатково класифікуються за:

  •      життєвим циклом документа. Документ може перебувати в одному з трьох станів: оформльований, виконуваний, закритий (виконаний);
  •      видом розрахунку (з позиції багатовалютності): гривнєвий, валютний, валютно-гривнєвий.

Другий клас документів — супроводжувальні документи, тобто операційні документи, які відбивають суть фактично виконаних операцій. Усі супроводжувальні документи можна поділити на дві групи:

  •      документи, які підтверджують переміщення цінностей, або операцій виконання робіт, послуг. Це різноманітні накладні, акти тощо;
  •      фінансові супроводжувальні документи, які підтверджують операції переміщення готівкових і безготівкових фінансових засобів. До них належать касові та банківські документи.

Супроводжувальні документи, як правило, повязані з документами-основами.

5. Робота користувачів у системі — це реєстрація вхідних або формування вихідних документів-основ і супроводжувальних документів, які підтверджують факт виконання господарської операції. При цьому кожний користувач, виконуючи певні дії, отримує інформацію в обсягах, необхідних і достатніх для здійснення своїх посадових обов’язків [2, с. 43].

Тобто при функціонуванні на підприємстві ІС «ГАЛАКТИКА» його база даних наповнюється інформацією про перебіг виконання фінансово-господарських операцій. Оброблення ж цієї інформації за певними алгоритмами дає змогу, з одного боку, проаналізувати взаємовідносини з контрагентами, а з іншого — оцінити роботу підприємства за різними напрямами господарської діяльності.