Звіт про проходження навчальної практики в адвоката
13

зобов'язується виконувати роботу. А це означає, що тільки уповноважена особа, тобто власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа могла розірвати цей договір з позивачем. Позивач зазначає, що він був звільнений не діючим директором підприємства, а іншою особою, яка не мала на це повноважень. Тому, я вважаю таке звільнення незаконним. Адже звільнення проведено не уповноваженим субєктом. Тому враховуючи обставини, я вважаю, що працівник, згідно ст.235 КЗПП, має бути поновлений на роботі з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

    Також позивач вважає, що згідно ст.237-1 КзПП підлягає відшкодуванню моральна шкода, завдана неправомірними діями відповідача в звязку з незаконним та безпідставним  звільнення з роботи. Ця шкода, як зазначає позивач, полягає в приниженні честі, гідності та ділової репутації, моральних стражданнях і переживаннях, втраті нормальних життєвих звязків, засобів до існування, вимагало від позивача додаткових зусиль для оранізації свого життя. Моральну шкоду позивач оцінив у 19000грн.

    Я вважаю, що позивач у даному випадку, дійсно мав право на відшкодування моральної шкоди. Але йому потрібно було краще та більш аргументованіше пояснити у чому саме виразилася моральна шкода. А він це зробив лише загальним фразами. Зрештою він міг це зробити на судовому засіданні. В п.3 ППВСУ «Про судову практику в справах про відшкодування моральної шкоди» вказано, що  відповідно до  чинного  законодавства  моральна  шкода   може  полягати, зокрема:  у  приниженні  честі,  гідності,  престижу або ділової репутації ( звільнення без явних на то причин та підстав), а також при настанні інших негативних наслідків. До інших негативних наслідків можна було б віднести те, що позивач, як він наголошував у позовній заяві, з 12 квітня 2016р., тобто після звільнення ( від 05 квітня 2016р.) перебував на стаціонарному лікуванні у звязку з отриманою травмою. Оскільки у звязку зі звільненням позивач не отримував заробітної плати, то він міг зазначити, що це створило значні труднощі при купівлі ліків. Тобто, на мою думку, така мотивація була би