Механізм психологічного захисту
11

Третя група гендерних стереотипів визначається специфікою змісту праці. Вважають, що жіноча праця повинна мати виконавчий, обслуговуючий характер. Тому вони частіше всього працюють в сфері торгівлі, освіти, охорони здоровя.  Для чоловіків характерна творча, керуюча робота.

Але гендерні стереотипи мають і негативний вплив. Вони можуть негативно позначитися на самореалізації чоловіків та жінок, виступають барєром в розвитку індивідуальності [4].

Вказані вище гендерні стереотипи відрізняються неймовірною життєстійкістю. Їх стійке укорінення у свідомості більшої частини населення сприяють переданню їх з покоління в покоління у процесі соціалізації. У більшості країн уявлення про роль жінок суперечать активному життєвому стилю, тому велика їх кількість не прагне до самореалізації в сферах, які виходять за рамки традиційних. А якщо жінка бажає реалізувати свій потенціал, то часто виникає конфлікт з традиційними поглядами оточуючих людей.

Тобто, ми можемо сказати, що статева відмінність простежується по різним аспектам самооцінки, її стійкості. Вони були виявлені вченими навіть і в гендерних установках дітей. Відмінності в самооцінці виявляються за різними параметрами, а саме по тим, які цінує в собі кожна стать.

Також важливо відмітити, що самооцінка стійка більш у чоловіків, ніж у жінок. На ці  статеві відмінності впливають чотири фактори: ступінь відкритості у взаємовідносинах, реакція на зворотній зв’язок, стрес, який пов’язаний з відносинами з близькими людьми та захисні механізми (компенційна поведінка, стратегія самопрезентації та самозусилля) [6].

Встановлено, що розкодування невербальних сигналів краще вдається жінкам ніж чоловікам. Жінки більш емоційні, а чоловіки більш раціональні у своїх вчинках та більш детально обдумують кожен свій крок у житті.

Важливо виділити те, що чоловіки мають більш високі показники по домінантності  і самооцінці, ніж жінки. Проте жінки перевершують їх за тривожністю, екстраверсією, довірливістю, а особливо яскравому виражені дбайливості. Але не спостерігається істотних відмінностей по соціальній тривожності, імпульсивності, активності, рефлексивності, локусі контролю та акуратності.