Механізм психологічного захисту
27

        Для чоловічої вибірки більш характерно агресивне відношення до соціального оточення та вираженим стремлінням домінувати, відстоювати свою точку зору, егоцентричність, авторитарність, недовірливість.

       Крім цього, вході нашого дослідження особистості за допомогою Фрайбурського особистісного опитувальника, ми отримали високі бали по шкалі 4 (роздратованість) як у чоловічій вибірці, так і у жіночій. Отже ми можемо стверджувати, що як чоловікам, так і жінкам властиво нестійкий емоційний стан зі схильністю до афективного реагування. Для них характерні такі риси: нетерпимість, імпульсивність, збудливість, напруження, безпосередність (див. рис. 2.1.). 


               

Рис.2.1. Графічне зображення результатів за Фрайбурзьким особистісним опитувальником.

Наступна методика, яку ми використовували у своєму дослідженні – опитувальник на визначення механізмів психологічного захисту Плутчика, Келлермана та Конта. В ході нашої роботи ми отримали наступні результати (див. додаток 2): найчастіше в своєму повсякденному житті як чоловіки, так і жінки використовують такий механізм психологічного захисту як: проекція. Чоловіча вибірка використовує цей механізм в 66,6 % випадків, а жіноча вибірка відповідно – у 67,3 %. Таким чином ми можемо стверджувати, що як для чоловіків так і для жінок властиво приписувати власні неприємні думки, почуття та поведінку іншим людям чи оточенню.  Отже проекція дозволяє людині перекладати провину на когось чи щось за свої недоліки чи промахи.