Механізм психологічного захисту
15

[24]. Він показав, що в цей тяжкий момент для людини, коли відбувається зіткнення дуже важливих відношень особистості з суперечливими їм обставинами життєвої ситуації, тобто коли людина нездатна вирішити такий конфлікт виникає ріст внутрішнього напруження та дискомфорту, активізуються спеціальні психологічні механізми захисту, які обмежують свідомість людини від неприємних хвилювань, тих, що травмують.. Включення механізмів захисту супроводжується суб’єктивним відчуття м полегшення – зняття напруги та тривоги [32]. Захисні механізми его допомагають охороняти людину від тривоги, що поглинає. Вона виникає через появу страху, що, коли ти зробиш щось жахливе і це призведе до тяжких негативних наслідків. Коли его відчуває загрозу покарання зі сторони суперего,  то результативну емоційну відповідь називають моральною тривогою. Тобто це почуття сорому і провини, які відчуває індивід, коли його его може зазнати покарання зі сторони суперего.

Анна Фрейд спробувала узагальнити та систематизувати всі знання про механізми психологічного захисту, які були на той час. Вона дала першу розвернуту дефеніцію захисних механізмів: «защитные механизмы это деятельность «Я», которая начинается когда «Я» подвержено черезмерной активности побуждений или соответствующих им аффектов, представляющих для него опасность, они фунционируют автоматично, несогласуясь с сознанием» [16].

А.Фрейд розділила механізми захисту на групи та виділила перцептивні, інтелектуальні та рухові автоматизми. Вони полегшують послідовне викривлення образа реальної ситуації з метою послаблення травмуючого емоційного напруження. Також нею була виділена функція захисних механізмів в забезпечені адаптації і підтримки структурної цілісності Я взаємодії з найближчим соціальним оточенням на певних етапах онтогенезу. А.Фрейд описала 15 захисних механізмів, найбільш докладно опрацювала питання про послідовність їх формування, намітила приблизну хронологію [24].

В наш час більшість дослідників розглядають механізми психологічного захисту в якості процесів інтрапсихічної адаптації особистості за рахунок підсвідомої переробки інформації, що надходить. У цих процесах приймають участь всі психічні функції: сприйняття, память, увага, мислення, емоції, уявлення. Але кожен раз основну частину роботи подолання негативних хвилювань бере на себе якась одна з них. Наприклад, забування при пригнічувані, будування логічних доказів для виправдання своїх вчинків при раціоналізації. Включаючись в психотравмуючих ситуаціях, захисні механізми виступають в ролі своєрідних бар