Якісний та кількісний аналіз ризику в легкій промисловості
7

як основні об'єкти аналізу та запобігання ризиків підприємницької діяльності. Виявлення основних факторів ризику підприємств легкої промисловості та розроблення підприємствами послідовності дій для ефективного їх усунення повинні стати для галузі легкої промисловості одним із найпріоритетніших завдань. З огляду на це проблеми дослідження ризиків діяльності підприємств легкої промисловості набувають особливої актуальності.

Зазначимо такі види ризику в легкій промисловості:

1. Ризики погіршення становища галузі в цілому у зв'язку з відсутністю ефективної державної політики щодо розвитку промисловості. На сьогоднішній момент немає єдиної точки зору щодо того, чи слід рятувати цю галузь чи змиритися з переведенням її у відмираючи сфери української економіки.

Таким чином, сьогодні в умовах зростаючого платоспроможного попиту українського населення галузь розвивається на тлі активного імпортозаміщення. До того ж участь держави в розвитку даної галузі характеризується відсутністю продуманої тарифно-митної політики, яка повинна була б захищати вітчизняного виробника хоча б на рівні контролю за обсягом нелегально ввезеного на територію країни товару, скасування ПДВ і митних зборів на імпортне технологічне обладнання, не вироблене в Україні.

2. Ризики, спричинені інтеграційними процесами в світовій економіці. Особливо актуальне сьогодні для бізнес-одиниць, що працюють в системі легкої промисловості, ризик можливості погіршення становища галузі в цілому у зв'язку з таким макроекономічним фактором.

Незважаючи на переваги, пов'язані з перспективами скасування антидемпінгових мит при вході на споживчі ринки інших країн, забезпечення доступу до ринків збуту, залучення іноземних інвестицій, цей процес при нинішньому рівні розвитку легкої промисловості негативно позначається на розвитку цього сектора економіки в Україні. При цьому необхідно зазначити,