Облік і аудит фінансових інвестицій підприємства (на прикладі ТОВ «Айсленд»)
25

На нашу думку у визначенню фінансових інвестицій необхідно зазначити, що саме вкладати (інвестиційні ресурси), об’єкт інвестування та мету інвестування. Відповідно до цього найбільш правильним у визначенні фінансових інвестицій є розгляд як вкладання актів підприємства до статутних капіталів інших підприємств, вкладання капіталу в доходні види фондових інструментів та в доходні види грошових інструментів з метою отримання певних економічних вигод. Дані поняття інвестицій та фінансових інвестицій, на нашу думку, являються не ідентичними тому буде більш доцільно їх розмежовувати при використанні [51, cтор.16].

 

 

1.2. Класифікація, методи та оцінка фінансових інвестицій

 

 

 

Інвестиційна діяльність являє собою сукупність практичних дій юридичних осіб, держави та громадян щодо реалізації інвестицій. Нинішня правова система України складається з більше ніж 100 законів та інших нормативних актів, що регулюють інвестиційну діяльність.

Законодавство визначає, що всі суб'єкти інвестиційної діяльності незалежно від форм власності та господарювання мають рівні права в частині здійснення цієї діяльності; самостійно визначають цілі, напрямки, види та обсяги інвестицій; залучають для їх реалізації на договірній основі будь-яких учасників інвестиційної діяльності, у тому числі шляхом організації конкурсів та торгів [52,стор.231].

Об'єктами інвестиційної діяльності в Україні є:

- новостворювані та ті, що реконструюються, основні фонди, а також обігові кошти в усіх галузях народного господарства;

- цінні папери (акції, облігації та ін.);

- цільові грошові внески;