Облік і аудит фінансових інвестицій підприємства (на прикладі ТОВ «Айсленд»)
93

Висновки та рекомендації

 

 

 

Проведені нами дослідження з обліку операцій пов’язаних з фінансовими інвестиціями дають можливість зробити наступні висновки.

Облік фінансових інвестицій є невід’ємною складовою частиною господарської діяльності людства з багатовіковою історією. Поява такого обліку – неминуча, об’єктивна закономірність, а його подальший розвиток – наслідок економічного прогресу людства, адже чим складнішою та різноманітнішою ставала господарська діяльність, тим складнішим ставав облік, розширювалися його функції та ускладнювалися завдання. Отже, виникнення та розвиток обліку операцій з фінансовими інвестиціями є складною частиною історії людського суспільства.

На сьогоднішній день нормативні документи в Україні (Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств”, “Про інвестиційну діяльність”, П(С)БО 2 “Баланс”, П(С)БО 12 “Фінансові інвестиції) та інші літературні джерела містять близько десяти визначень самого поняття “фінансові інвестиції”, які майже не відрізняються один від одного і, в певній мірі співпадають за змістом як з економічної, так і з правової точки зору.

В зв’язку з введенням в дію національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, облік інвестиційної діяльності зазнав вагомих змін.

Серед основних актуальних проблем обліку фінансових інвестицій, які пов’язані, головним чином, з введенням в дію П(С)БО, можна назвати:

-                           найбільш повне представлення в обліку і звітності інвестиційних процесів на підприємстві;

-                           одержання достовірної інформації про інвестиційні доходи і витрати;

-                           чітке розмежування результатів кожного виду діяльності.

Проведені дослідження з обліку фінансових інвестицій в Україні в порівняльному аспекті з іншими країнами світу приводять до висновку, що найбільш повно розглядається дане питання у відповідності з МСФЗ згідно яких розкривається сутність фінансових інвестицій, їх форми, класифікація; регулюються питання обліку фінансових інвестицій, методи їх оцінки. Саме у відповідності до чотирьох МСФЗ було побудовано П(С)БО 12 “Фінансові інвестиції” згідно якого регулюється облік операцій пов’язаних з фінансовими інвестиціями в Україні.