Облік і аудит фінансових інвестицій підприємства (на прикладі ТОВ «Айсленд»)
77

видами цiнних пеперiв. При цьому акцiї та iншi корпоратианi права для цiлей оподаткування облiковуються разом, тобто будь-якi корпоративнi права прирiвнюються до акцiй та вважаються одним із паперів.

У зв’язку з тим,  що кварталу в межах такого окремого облiку визначається фiнансовий результат вiд операцiй з корпоративними правами та акцiями.       

Такий фiнансовий результат визначається щодо всiх корпоративних прав та акцiй сукупно. Це озвачає, що з усієї  суми доходiв вiд продажу (погаяшення) акцiй та корпоративних прав за звiтний перiод (якщо вони мали мiсце у звітному перiодi) вираховується вся сума витрат на придбання акцiй та корпоративних прав протягом такого ж перiоду.

Пiд витратами розумiємо суму коштiв або вартiсть майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю цiнних паперiв i деривативiв.
До складу витрат включається також сума будь-якої  заборгованостi покупця, яка виникає у зв’язку з таким придбанням.

Пiд доходами розумiємо суму коштiв або вартiсть майна, отриману (нараховану) платником податку вiд продажу, обмiну або iнших способiв вiдчуження цiнних паперiв та деривативiв, збiльшену на вартiсть будь-яких матерiальних цiнностей чи нематерiальйих активiв, якi передаються платнику податку в зв’язку з таким продажем, обмiном або вiдчуженням.

До складу доходiв включається також сума будь-якої заборгованостi платника податку, яка погашається у зв’язку з таким продажем, обмiном або вiдчуженням [58,стор.79].

 

2.4. Аудит фінансових інвестицій підприємства

 

 

Метою аудиту операцій з фінансовими інвестиціями є:

-                           перевірка реальності фінансових інвестицій, відображених в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності;

-                           перевірка правильності обґрунтованості розподілу фінансових інвестицій на довгостокові та поточні;