Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
121

Швидкість, см/с

< 0,5

0,5-1

1-2

2-4

4-8

8-16

Бал

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Швидкість, см/с

16-32

32-64

64-125

125-250

250-500

> 500

Опис характерних ознак та ушкоджень сейсмічних коливань по балах наведено в Додатку 2 [33, 34].

Розліт уламків породи. Енергія, накопичена середовищем в результаті розповсюдження сейсмічних хвиль, перетвориться в енергію утворення тріщин і кінетичну енергію елементів середовища. Ця кінетична енергія приводить до розльоту окремих шматків породи, оскільки поршнева дія газів, які збереглися у тріщинах, що розширилися, виявляється з деякою затримкою в часі. Некерований розліт окремих шматків породи під дією кінетичної енергії вибухів, яке передалося середовищу, є небезпечним явищем. Причому, якщо поршнева дія продуктів детонації заряду вибухового матеріалу порівняно просто прогнозується і регулюється, то ступінь передачі кінетичній енергії хвилями напруги важко передбачити і тим важче піддається регулюванню [40].

Максимальної швидкості набувають осколки, що розташовані навпроти зарядів по укосу уступу (в напрямку лінії найменшого спротиву) та з поверхні уступу (в напрямку торця заряду у свердловині). При розрахунку приймається, що на швидкість вильоту становлять вплив: заряд вибухового матеріалу, навпроти якого знаходиться шмат породи, та два сусідні заряди.

Ударна вибухова хвиля. Ударною називається хвиля, що характеризується наявністю поверхні розриву основних фізичних параметрів стану середовища (тиск, щільність, температура), в якому вона розповсюджується з надзвуковою швидкістю. Залежно від того, в якому середовищі розповсюджується хвиля - в повітрі, воді або ґрунті, її називають повітряною ударною хвилею, ударною хвилею у воді або сейсмо - вибуховою хвилею в ґрунті [40].

Повітряна ударна хвиля є областю сильно стислого повітря, що розповсюджується на всі боки від центру вибуху з надзвуковою швидкістю. Передню межу хвилі, що характеризується різким стрибком тиску, називають фронтом ударної хвилі.