Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
125

[2].

Захисні окуляри не повинні обмежувати поле зору, повинні мати малу масу, достатню прозорість, зручно і щільно прилягати до обличчя, не подразнювати шкіру в місцях прилягання, бути міцними і не запотівати. Ці засоби підбирають в залежності від виду робіт. Респіратори та протигази різних систем використовують для захисту органів дихання від впливу пилу і газів. Одним із засобів колективного захисту є знаки безпеки і сигналізації. Сигналізація безпеки використовується для контролю, передавання і відтворення інформації з ціллю привертання уваги обслуговуючого персоналу. По призначенню вона підрозділяється на інформаційну, попереджувальну і аварійну; по виконанню на: кольорову (в електроустановках), звукову, приладовказівну, знакову, комбіновану.

Певні кольори мають свої значення: червоний - безпосередня небезпека, заборона; жовтий - можлива небезпека, попередження; синій - інформація, вказівка; зелений - безпечність, припис [2, 23].

Знаки безпеки розподіляються на 4 групи: заборонні, попереджувальні, розпоряджувальні, вказівні. В залежності від місця встановлення є 3 типа знаків: на території, на приміщенні, на обладнанні. Аналіз показує, що число електротравм складає всього 0,5-1% від загального числа травм на виробництві. Але наслідки електротравматизму дуже небезпечні. Від загального числа смертельних нещасних випадків на виробництві 20 - 40% виникають від дії електричного струму, причому до 80% смертельних уражень струмом при напрузі до 1000В.

Електричний струм спричиняє на організм людини термічну, електролітичну і біологічну дію [15]. Термічне - це опіки і нагрівання до високої температури внутрішніх органів, електролітичне - розкладення органічної рідини, що порушує її фізико-хімічний склад, біологічне - збудження живих тканин, що викликає скорочення м'язів, роздратування, утворення нервового імпульсу, який серйозно порушує діяльність серця, легень та інших органів тіла.