Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
61

Оригінал декларації безпеки та висновку експертизи, а також копії документів, що підтверджують передачу зазначених документів уповноваженим органам, зберігаються у суб'єкта господарської діяльності, у власності або користуванні якого є об'єкт підвищеної небезпеки, протягом 25років. У разі припинення юридичної особи (смерті фізичної особи) - суб'єкта господарської діяльності декларація безпеки та висновок експертизи підлягають передачі правонаступникові (спадкоємцеві), а у разі його відсутності - до державного архіву. У разі відчуження об'єкта підвищеної небезпеки зазначені документи передаються його новому власнику. Уповноважені органи ведуть облік декларацій безпеки об'єктів підвищеної небезпеки. Суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність згідно із законодавством за повноту та достовірність відомостей, поданих у декларації безпеки [37].

Розрахунково-пояснювальна частина. Оформлюється згідно з              ДСТУ 5008-95 (Документація. Звіти в галузі науки і техніки. Структура та правила оформлення). Обґрунтування фізико-математичних моделей і методів розрахунку:

   опис методів і моделей, обраних розробником для дослідження ступеня небезпеки та оцінки рівня ризику;

   обґрунтування обраних фізико-математичних моделей, методів розрахунку та оцінок ступеня небезпеки та рівня ризику;

   посилання на видання, де є опис моделей і методів розрахунку;

   природно-кліматичні умови, сейсмічність, ґрунти, топографічні характеристики місцевості та інші дані, що можуть характеризувати можливі зовнішні впливи природного характеру [37].

Характеристика небезпечних речовин (наводяться відомості про кожну небезпечну речовину): найменування речовини; формула (структурна або емпірична), склад; фізико-хімічні властивості (молекулярна вага, температура кипіння, густина, агрегатний стан, колір, запах, поріг сприйняття та інші характерні ознаки); вибухо- та пожежонебезпечність, токсичність; реакційна здатність, корозійна активність; вплив на людей та довкілля; запобіжні заходи та засоби захисту; методи переведення речовини в нешкідливий стан; перша допомога потерпіли