Підвищення ефективності використання трудового потенціалу в умовах кризових тенденцій в економіці (на прикладі підприємства)
41

У разі, коли зростання обсягу національного доходу, продукції, робіт, послуг відбувається за незмінного чи абсолютного скорочення чисельності працівників весь приріст обсягу НД або продукції забезпечується за рахунок зростання продуктивності праці [40,c.452].

Економія живої праці (річних працівників) в економіці, регіоні, видах економічної діяльності і підприємствах визначається як різниця між середньорічною чисельністю промислово-виробни­чого персоналу, розрахованою на плановий обсяг продукції (для народного господарства - національного доходу) за продуктивністю праці базового року, і планованою чисельністю:

Ч = Чб · Тнд - Чпл,                                                                              (1.14)

де Ч - відносна економія річних працівників, осіб;

Тнд - темп росту національного доходу (чистої продукції для підвищення), грн.;

Чб, Чпл - чисельність працюючих в економіці, регіоні, галузі, на підприємстві в базовому і плановому періодах (роках), осіб.

Оцінка рівня екстенсивного використання трудових ресурсів може бути про­ведена за рахунок зіставлення активної частини (зайнятої) тру­дових ресурсів з їх загальної чисельністю.

Ефективність використання робочої сили (Еф.) визначається також питомою вагою фактично відпрацьованого робочого часу у реальному (ефективному) фонді робочого часу. Чим питома вага вища, тим краще використовується робоча сила підприємства, галузі, регіону, суспільства.

,                                                                                         (1.15)

де Фф - фактичний фонд робочого часу за період, людино-днів;

Фе - ефективний фонд робочого часу за період, людино-днів.

Ефективність використання трудового потенціалу характеризується сукупністю взаємопов’язаних показників, що відображають динаміку чинників, які впливають на зростання національного доходу. У прак­тиці державного менеджменту для оцінки ефективності використання трудового потенціалу використовуються насамперед показники підвищення ефективності використання праці (рис. 1.2).