Підвищення ефективності використання трудового потенціалу в умовах кризових тенденцій в економіці (на прикладі підприємства)
53

Висновки до розділу 1

 

 

В першому розділі бакалаврської роботи були розглянуті теоретичні аспекти дослідження трудового потенціалу на підприємстві. Зокрема розкрито економічну сутність трудового потенціалу. Економічна сутність трудового потенціалу суспільства полягає в тому, що він, виступаючи у формі діючої робочої сили, створює матеріальні й духовні цінності, а як потенційна робоча сила - здатний їх виробляти.

Розглянуто структуру трудового потенціалу підприємства і кожній цій категорії дана характеристика. У відповідності з характером виконуваних функцій персонал підприємства поділяється звичайно на чотири категорії: керівники, спеціалісти, службовці, робітники.

Проведено оцінку трудового потенціалу підприємства. Охарактеризований процес перетворення трудових ресурсів організації в робочу силу який складається з відповідних стадій.

Про загальний рівень використання трудового потенціалу суспільства свідчить отримання національного доходу на душу населення. Чим він вищий, тим краще суспільство здійснює використання свого трудового потенціалу. Це головний показник ефектив­ності використання трудового потенціалу.  Рівень використання трудового по­тенціалу розкрито через систему показників.

В даному розділі відображено зарубіжний досвід формування та ефективного використання трудового потенціалу на підприємствах США, Японії, Швеції, Італії та Німеччини та інших країн.