Підвищення ефективності використання трудового потенціалу в умовах кризових тенденцій в економіці (на прикладі підприємства)
89

З таблиці 2.15 видно, що підприємство постійно проводило навчання працівників новим професіям, це пов’язано було з тим що було придбано нове обладнання та техніку, а для цього йому потрібно було провести навчання з персоналом.

Підвищували кваліфікацію також спеціалісти які мали низький розряд, так як цього вимагала робота на новому обладнанні і зацікавленість в підвищенні свого матеріального стану.

 

2.4 Діагностика ефективності використання трудового потенціалу підприємства

 

 

В умовах кризових тенденцій на «Поліському щебеневому заводі» особливої уваги потребує аналіз трудових відносин , оскільки робоча  сила підприємства має вартісну оцінку, є конкурентною на ринку праці. Критеріями оптимізації трудових відносин на підприємстві стають не лише економічні, а й соціальні параметри.

Трудові ресурси підприємства складає та його частина , яка відповідає необхідними фізичними даними, знаннями і трудовими навичками у даній  галузі. Формування трудових ресурсів у гірничо - видобувній галузі і їх використання  має свої особливості[53,c.208].

Трудові ресурси «Поліського щебеневого заводу»  відіграють провідну роль у розв’язанні технічних, організаційних і економічних завдань щодо досягнення поставлених результатів господарювання. Показники обсягу виробництва продукції, її собівартість і якість багато в чому залежать від того як ефективно підприємство використовує трудові ресурси у процесі виробництва.

Проведемо  аналіз ефективності використання трудового потенціалу  на підприємстві , а для цього :

- з’ясуємо як  забезпечені робочі місця трудовими ресурсами;