Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
103

ЗАТ «Текстиль» відіграє важливу роль на ринку виробів з текстилю України. Займаючись протягом тривалого часу виробництвом постільної групи, білизни столової, чохлів для меблів, матраців та інших виробів з текстилю підприємство досягло непоганих результатів у даній галузі. Про це свідчить частка ринку, яку сьогодні займає фабрика - 5,7%.

Клієнтську базу ЗАТ «Текстиль» складають підприємства меблевої, швейної, будівельної, металургійної, автомобільних та багатьох інших галузей промисловості. Невпинне зростання сфер застосування виробів з текстилю підтверджує перспективність цієї галузі промисловості.

Загальний моніторинг ринку виробів з текстилю України з’ясував, що на даному ринку панують переважно імпортні товаровиробники. Частка вітчизняних підприємств у 3,7 рази менша, ніж частка імпортерів, основною конкурентною перевагою яких є низькі ціни на продукцію.

Аналіз конкурентного середовища визначив основні фактори успіху підприємств галузі:

- використання сучасного високотехнологічного устаткування та технологій;

- постійний моніторинг потреб клієнтів;

- виробництво широкого асортименту виробів з текстилю на сучасному обладнанні, яке дозволяє виготовляти продукцію з широким діапазоном зміни її певних характеристик;

- налагоджена система роботи за рахунок ефективного використання трудових ресурсів;

- ефективний менеджмент націлений на постійний контроль якості продукції.

Дослідження діяльності підприємства дозволило виявити сильні сторони ЗАТ «Текстиль»: вигідне географічне розташування підприємства по відношенню до постачальників та споживачів; рівень освіти осіб, які займають посади вищих керівників відповідає європейським стандартам (більшість з них мають стаж роботи на підприємстві від 5 до 10 років); виробництво широкого асортименту виробів з текстилю здійснюється на оновленому обладнанні, що забезпечує високий рівень якості продукції; високий професіоналізм інженерно-технічного персоналу.