Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
91

2.4 Визначення основних напрямків удосконалення механізму управління економічним розвитком

 

 

 

Механізм управління економічним розвитком підприємства  – це процес постійної розробки та реалізації управлінських рішень стратегічного та тактичного характеру, що сприяє досягненню бажаного стану  на основі вирішення цілей розвитку, характеризується кількісними та якісними змінами в усіх функціональних сферах підприємства.

Управління економічним розвитком підприємства здійснюється за допомогою певного механізму, який доцільно називати механізмом управління економічним розвитком.

Механізм управління економічним розвитком підприємства швейної галузі – це спосіб організації управління розвитком підприємства, що включає методи, засоби та принципи управління, за допомогою якого забезпечується досягнення визначених цілей розвитку підприємства. Він є сукупністю наступних підсистем: організаційної, економічної, правової, соціальної (мотиваційної) тощо. Серед найбільш важливих для успішного функціонування та розвитку підприємства  є організаційний та економічний механізми (або організаційно-економічний механізм).

Організаційний механізм управління розвитком швейного підприємства – це система взаємопов’язаних, взаємозалежних та чітко упорядкованих організаційно-розпорядчих дій, що забезпечують реалізацію прийнятих програм розвитку, досягнення поставлених цілей розвитку.

Економічний механізм управління розвитком швейного підприємства  –система взаємопов’язаних, взаємозалежних та чітко упорядкованих економічних дій, що реалізуються за допомогою різноманітних методів, важелів та стимулів, направлені на забезпечення виконання прийнятих програм розвитку та досягнення визначених цілей розвитку.

Отже, організаційно-економічний механізм управління розвитком швейного підприємства – це сукупність організаційних та економічних механізмів та являє собою сукупність взаємопов’язаних, взаємозалежних