Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
19

№ п/п

Класифікаційна ознака

Видові прояви

Коротка

характеристика

1

2

3

4

 

 

12.3 Системний розвиток

Зміни, які виникають, протікають та впливають на декілька структурних елементів, бізнес-процесів і т.д. та справляють істотний вплив на усі характеристики соціально-економічної системи підприємства

 

 

Залежно від мети змін

13.1 Простий розвиток

Зміни, які не забезпечують перехід соціально-економічної системи підприємства на якісно новий рівень функціонування

 

 

 

13.2 Розширений розвиток

Зміни, які забезпечують перехід соціально-економічної системи підприємства на якісно новий рівень функціонування

 

 

1.2 Фактори впливу на економічний розвиток підприємства

 

 

Суттєвий вплив на розвиток підприємства має сукупність факторів макро- мезо- та мікросередовища. Стосовно будь-якого підприємства вони відіграють неоднакову роль і можуть впливати на його діяльність позитивно, негативно або залишитися нейтральними [35,с.149]. Комбінаційний склад чинників, їх варіації, вагомість та інтенсивність впливу залежать від цілей підприємства, організаційної структури, виробничих і комерційних зв’язків.

Забезпечення розвитку підприємства повинно супроводжуватися постійною діагностикою факторів впливу на їхню господарську діяльність у декомпозиційному аспекті.

З позиції вирішення поставленого завдання та дотримання основних принципів методології досліджень (визначеності, конкретності, причинності, розвитку, об'єктивності) було проаналізовано портфель методичних підходів до здійснення багатофакторного аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища промислового підприємства [25,с.163].

Економічний розвиток підприємства залежить від багатьох чинників (факторів), що є взаємозалежні між собою і нерідко впливають в різних напрямках. Тому його аналіз та оцінку слід проводити з врахуванням сучасних умов та чинників, що визначають функціонування підприємств та впливають на їх економічний розвиток.