Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
11

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗРОБКИ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПРИЄМСТВ

 

 

1.1 Характеристика процесів управління економічним розвитком підприємства

 

 

 

В недалекому минулому вимірювання досягнень підприємства здійснювалося за допомогою таких методів управління розвитком господарюючих суб’єктів які базувалися на управлінні фінансовими показниками діяльності. Сьогодні реалії сучасного ведення бізнесу вимагають переосмислення основних факторів економічного розвитку підприємства.

Існує багато проблем теоретичного та прикладного характеру, що заважають ефективному й якісному розвитку підприємства. Необхідність удосконалення довгострокових механізмів управління підприємствами зумовлена глибинними структурними перетвореннями у світових економічних відносинах, які проявляються в усіх сферах суспільного життя.

Основними є:

- динамічні зміни структури суспільних потреб, що викликають зникнення традиційних та активний розвиток нових ринків;

- швидкий розвиток науково-технічної бази суспільного виробництва, що призводить до внутрішньої нестабільності виробничих систем;

- зміни суспільної свідомості та відношення до економічної діяльності, як такої, зумовлюють формування соціальних стереотипів чи моделей бізнес-діяльності;

- глобалізація економічних відносин різних рівнів, що якісно змінює характер функціонування самих виробничо-комерційних систем, надаючи їм як нові можливості, так і генеруючи нові ризики.

Ключовими поняттями поставленої наукової проблематики, які дозволяють її позиціонувати у понятійно-категоріальному полі економічної науки, слід вважати: