Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
7

ВСТУП

 

 

 

Актуальність теми. Сучасні умови структурно-інноваційного розвитку національної економіки, прискорення змін та ускладнення зовнішнього середовища, зростання рівня конкуренції, насичення ринку високотехнологічною й наукомісткою продукцією зумовлюють велике значення для підприємств підтримки стабільності їхньої роботи й забезпечення стійкого економічного зростання. Підприємство спроможне досягнути успіху в конкурентній боротьбі лише шляхом реалізації стратегії розвитку, постійно здійснюючи інноваційні процеси у всіх сферах своєї життєдіяльності.

У зв’язку з цим набуває важливості проблема формування відповідного механізму управління економічним розвитком підприємства, зорієнтованого одночасно як на досягнення стратегічних цілей розвитку так і на підтримку стабільності функціонування.

Становлення та розвиток національної економіки визначає об'єктивну необхідність набуття більш глибоких знань та вмінь практичного використання закономірностей трансформаційних перетворень. Акцентом сучасного етапу управління економікою є активізація процесів розвитку на промислових підприємствах України. Однак, майже повна відсутність комплексних наукових розробок, спрямованих на вирішення проблем управління розвитком, не дозволяє здійснювати ефективне управління економічним розвитком на базі накопиченого досвіду, сучасного стану і стратегічних цілей діяльності суб'єктів господарювання.

Сучасний досвід реформування соціально-економічного розвитку України характеризується посиленням процесів глобалізації, які потребують більш глибоких знань і вмінь практичного використання закономірностей трансформаційних перетворень в управлінні підприємствами. За цих умов підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємства забезпечується на підставі використання принципів та інструментарію кібернетичного моделювання.