Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
107

есивний рух у напрямку до катастрофи.

6. Отриманий показник розвитку є інтегрованою комплексною оцінкою економічного розвитку підприємства, який є природним способом зниження як складності, так і трудомісткості управління. Оскільки показник розвитку є комплексною інформацією щодо стану підприємства, яка подається в максимально згорнутому вигляді і оцінюється за фіксованою шкалою, тому його істотним чином можна вважати рейтинговою оцінкою економічного розвитку підприємства.

7. Використання алгоритму впровадження механізму проблемного діагностування економічного розвитку дозволяє визначити проблеми підприємства галузі виробів з текстилю ЗАТ «Текстиль» та шляхи їх вирішення.

8. Зроблені на базі традиційного фінансово-економічного аналізу висновки вдалося підтвердити за допомогою використання спеціальної методики оцінки ефективності розвитку підприємств галузі виробів з текстилю України. У якості прикладу вітчизняних підходів до аналізу розвитку підприємств обрано методику Петухова Р.М., яка представляє індексну оцінку ефективності процесів змін. На базі розрахунку системи індексів (індексу реалізованої продукції, індексу витрат, індексу ефективності) та їх співвідношень вдалося зробити висновки щодо якості розвитку ЗАТ «Текстиль». Підприємство розвивається екстенсивним шляхом, проявляючи тенденцію до регресивних змін.

9. З метою подолання обмеженості проведених розрахунків їх було доповнено експертними висновками, отриманими від опитування керівників і спеціалістів ЗАТ «Текстиль». На основі використання експертних оцінок вдалося врахувати фактори, що суттєво перешкоджали розвитку підприємства і залишилася поза розрахунками методик.