Вдосконалення управління економічним розвитком підприємства (на прикладі підприємства)
29

Результатами інтенсифікації діяльності підприємства виступають такі зміни соціально-економічної системи підприємств:

- збільшення його виробничої потужності;

- підвищення продуктивності праці;

- зростання швидкості оборотності коштів;

- активізація процесів технічного переозброєння та оновлення і т.д.

Петухов вважає, що перелічені організаційно-економічні результати слід розцінювати як проміжні, що не можуть бути визнані метою розвитку. Метою визнаються зміни загально системної ефективності функціонування підприємства, тобто співвідношення між отриманими результатами та понесеними для цього витратами.

На практиці спостерігаються різні типи поєднання динаміки виробництва продукції, витрат і рівня їх віддачі (ефективності). Різноманітні комбінації спрямованості та відносної швидкості зміни випуску продукції, виробничих витрат і рівня їх віддачі визначають характер розвитку підприємств [39,с.16].

У якості базових критеріїв аналізу та оцінки ефективності організаційно-економічного розвитку використовуються такі індекси:

- виробництва (Івп (рп)) - розраховується як співвідношення досягнутого рівня виробництва (реалізації) продукції та його базової величини;

- сукупних витрат на виробництво та реалізацію продукції (Ів) - розраховується аналогічно попередньому показнику;

- рівня економічної ефективності (Іеф) - визначається на основі співставлення досягнутих результатів та витрат на їх досягнення, а також співвідношення Іе / Ів (dеф).

На основі визначених Петуховим Р.М. критеріїв можуть бути виокремленні основні типи інтенсивного та екстенсивного розвитку (табл.1.2).