Шляхи підвищення технічного рівня виробництва на підприємстві
3

ВСТУП

 

 

 

Актуальність теми. Технічний розвиток підприємства - сукупність організаційно-технічних заходів, які виступають завершальним етапом певних науково-технічних програм, здійснюється у межах підприємства і виконують роль інтенсифікатора щодо певних ділянок виробничого процесу.

Фундаментальною базою технічного розвитку будь-якого підприємства стають усі пріоритетні напрямки науково-технічного прогресу. Технічний розвиток відображає процес формування та вдос­коналення техніко-технологічної бази підприємства, що має бути постійно зорієнтованим на кінцеві результати його виробничо-господарської, комерційної чи іншої діяльності.

Технічний розвиток як об'єкт організаційно-економічного уп­равління охоплює різноманітні форми, які мають відображати відповідні стадії процесу розвитку виробничого потенціалу і за­безпечувати просте та розширене відтворення основних фондів підприємства. Із сукупності форм технічного розвитку доцільно виокремлювати такі, що характеризують, з одного боку, підтриму­вання техніко-технологічної бази підприємства, а з іншого - її безпосередній розвиток через удосконалення й нарощування ви­робництва.

Оцінку технічного рівня різногалузевих підприємств треба про­вадити періодично (один раз на кілька років) у процесі аналізу та узагальнення певної системи показників, які відбивають ступінь технічної оснащеності праці персоналу, рівень прогресивності за­стосовуваної технології, технічний рівень виробничого устаткуван­ня, рівень механізації та автоматизації основного й допоміжного виробництва.

Розвиток лісопромислового комплексу України як цілісної системи відтворення, збереження і раціонального використання лісосировинних ресурсів в умовах ринкової трансформації економіки, становлення державності вимагає розробки шляхів інтенсифікації ресурсно-виробничого потенціалу. У новій ситуації важливого значення набувають питання критичного аналізу і переосмислення загальноприйнятих поглядів і положень щодо ефективності комплексного ведення лісокористування, визначення його ролі, функцій і завдань у формуванні національної економіки.