Шляхи підвищення технічного рівня виробництва на підприємстві
49

Одними з основних внутрішніх ресурсів розвитку продуктивних сил стають модернізація техніки та перебудова технології виробництва. У промисловості досягнуто високих рівнів автоматизації, кібернетизації й роботизації виробництва. Основні зовнішні ресурси розвитку складаються за рахунок реалізації на світовому ринкові високоякісної та конкурентоздатної продукції наукомістких галузей промисловості й продукції наукового комплексу.

Для того щоб Україна змогла на новій, більш сучасній базі встановити свої позиції у світовому господарстві як індустріальна країна з середнім рівнем економічного розвитку та задовільними умовами життя населення (що відповідають світовим стандартам), потрібні значні інвестиції. Є декілька оцінок потреб української економіки в інвестиціях - від 40 до 100 та більше млрд. дол. США. За період 2000-2009 рр. практично всі показники народного господарства погіршилися, значно зменшилися темпи оновлення основних виробничих фондів, зокрема їх активна частина. Рівень фізичного зносу виробничих фондів перевищив критичний. З 2010 р. деякі показники стабілізувались і поступово поліпшувалося становище практично в усіх галузях народного господарствах.

Зараз перед Україною постали дві основні проблеми: стабілізація та піднесення економіки, а вже потім постане завдання перетворення України в індустріальну державу. У зв'язку з цим на сьогодні немає інших, більш дійових засобів для вітчизняної економіки, ніж поміркована та послідовна інвестиційна політика.

Висновок до розділу 1

 

 

В даному розділі розглянуто теоретичні засади підвищення технічного рівня виробництва. Технічний рівень виробництва лісогосподарського підприємства – це сукупність найбільш активних елементів виробництва, яка визначає технологічний спосіб одержання лісопродукції, здійснюваний за