Шляхи підвищення технічного рівня виробництва на підприємстві
61

Зменшилась середньооблікова чисельність персоналу на 15 чоловіки з 2010 роком  і  на 22 чоловіки порівняно з 2009 роком. Але  фонд оплати праці збільшився на 915 тис.грн. та 996 тис.грн. відповідно, але це пов’язано з підвищенням заробітної плати відповідно до вимог чинного законодавства.

Основні економічні показники ДП «Поліський спецлісгосп» за порівняльний період свідчать, що у підприємства відмічався  приріст  виробництва, хоча і незначний, не дивлячись на те що була економічна і політична нестабільність в країні.

 

2.2 Аналіз фінансового стану підприємства

 

 

Фінансова звітність, яка складається ДП «Поліським спецлісгосп» становить інтерес для широкого кола осіб.  Кожний із цих суб`єктів аналізує фінансову звітність для своїх цілей та відповідно з різних позицій. Менеджмент - аналізує фінансову звітність з метою оперативного управління підприємством; власники-для того, щоб визначити ефективність управління з боку менеджменту, загальний стан підприємства, перспективи та шляхи розвитку; кредитори-оцінюють спроможність підприємства погасити отримані кредити; інвестори від вкладення свого капіталу в підприємство.

Перед аналізом фінансового стану підприємства ставляться певні завдання, серед яких основними є:

-       визначення поточного фінансового стану;

-       визначення змін у фінансовому стані в структурно-часовому аспекті;

-       визначення факторів, що призвели до таких змін;

-       прогнозування основних тенденцій у фінансовому стані.

Для проведення аналізу використовував облікові, планові, поза облікові джерела економічної інформації, серед яких основними є стандартні форми квартальної та річної фінансової звітності, а саме: «Баланс» (форма №1); «Звіт про фінансові результати» (форма №2); «Звіт про рух грошових коштів» (форма №3); «Звіт про власний капітал» (форма №4) та примітки до фінансової звітності (форма