Економіко-правові аспекти регулювання банкрутством підприємства
115

Причини банкрутства підприємств різні та чисельні. Але серед них можна виявити дещо спільне, що дає змогу їх згрупувати та класифікувати. Головним для наступного пошуку шляхів фінансового оздоровлення неплатоспроможних підприємств стає кваліфіковане вивчення причин банкрутства.

Для виявлення причин виникнення банкрутства підприємств і пошук їхнього фінансового оздоровлення проводиться аналіз фінансової діяльності підприємства. Боротися з економічною кризою, яка має національний масштаб, окремі підприємства неспроможні. Але вони повинні проводити таку власну стратегію, що може значно пом'якшити наслідки загального спаду виробництва. У вітчизняній практиці господарювання зовнішні фактори виникнення банкрутства майже завжди пов'язані з внутрішніми проблемами підприємств.

Основними зовнішніми причинами банкрутства є економічні, політичні, демографічні, розвиток науки та техніки, розвиток культури, міжнародна конкуренція та банкрутство боржників; а внутрішніми факторами є дефіцит власних обігових коштів, недосконалий механізм ціноутворення, відсутність договірної дисципліни, відсутність юридичних служб, відсутність перспективного планування, відсутність джерел довгострокового фінансування капіталовкладень, наявність незавершених капіталовкладень та зростання дебіторської та кредиторської заборгованості.

Розглянуто методологію антикризового фінансового управління.

Система антикризового фінансового управління підприємством базується на визначених принципах, які слугують основою організації антикризового фінансового управління підприємством при загрозі банкрутства.

Основною метою антикризового фінансового управління є розробка та реалізація заходів, які направляються на швидке відновлення платоспроможності та відновлення достатнього рівня фінансової стійкості підприємства, які забезпечують його вихід з кризового фінансового стану. На підприємстві розробляється спеціальна політика антикризового фінансового управління