Економіко-правові аспекти регулювання банкрутством підприємства
79

РОЗДІЛ 3

ОХОРОНА ПРАЦІ НА ВАТ «ПОЛІСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»

 

3.1. Загальний стан охорони праці підприємства

 

 

Законодавство України про охорону праці базується на Конституції України і складається із Закону України „Про охорону праці”, Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Закону України „Про пожежну безпеку”, основ законодавства України про охорону здоров’я та інших прийнятих відповідно до них актів законодавства, що регулюють суспільні відносини у галузі охорони праці.

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці. Головними об’єктами дослідження охорони праці – є людина в процесі праці, виробниче середовище, організація праці на виробництві.

Об’єктом  дослідження є організація охорони праці на ВАТ «Поліський хлібозавод».

ВАТ «Поліський хлібозавод» у своїй діяльності по охороні праці використовує такі міжгалузеві та галузеві нормативні акти:

1.  Закон України: «Про охорону праці».

2.  Закон України: «Про пожежну безпеку».[65]

3. ДНАОП 0.00 – 1. 08-88. Правила будови і безпечної експлуатації парових і водогрійних котлів.

4. НАОП 8. 1. 00 – 1.04 – 90.Правила будови і безпечної експлуатації аміачних холодильних установок

Основними причинами виробничого травматизму на підприємстві являються: дія предметів, які рухаються та недодержання правил техніки безпеки зі сторони співробітників підприємства. Динаміка виробничого травматизму досить незначна. Аналізуючи підприємство за 2008 – 2010 роки статистика нещасних випадків відсутня і профзахворювань на підприємстві за три роки не спостерігалось.