Економіко-правові аспекти регулювання банкрутством підприємства
41

 

Висновки до розділу 1

 

 

 

В даному розділі бакалаврської роботи розглянуто теоретичні аспекти регулювання банкрутством підприємства.

Під банкрутством слід розуміти необережне або навмисне заподіяння неспроможним боржником шкоди кредиторам через зменшення або приховування майна. Банкрутство в таких випадках є кримінальною стороною тих цивільних відносин, які називаються неспроможністю.

Розкрита економічна сутність неплатоспроможності підприємства. Неплатоспроможність, як правило, виникає при відсутності чи при недостатній кількості наявних засобів, якими міг би розпоряджатись боржник на момент настання строку платежу, хоча такі засоби можуть з'явитись, коли він, будучи кредитором в інших правовідносинах, отримає задоволення своїх вимог.

Розглянуто методику прогнозування банкрутства. Сучасна економічна наука має у своєму арсеналі велику кількість різноманітних прийомів і методів прогнозування фінансових показників, в тому числі в плані оцінки можливого банкрутства. Розглянуто три основних підходи до прогнозування фінансового стану з позиції можливого банкрутства підприємства:

а) розрахунок індексу кредитоспроможності;

б) використання системи формалізованих і неформалізованих критеріїв;

в) оцінка і прогнозування показників задовільності структури балансу.

В цьому ж розділі охарактеризовані види банкрутства та причини його утворення. Фінансове оздоровлення не спроможних підприємств можливе завдяки аналізу причин виникнення банкрутства.

Причини банкрутства підприємств різні та чисельні. Але серед них можна виявити дещо спільне, що дає змогу їх згрупувати та класифікувати. Головним для наступного пошуку шляхів фінансового оздоровлення неплатоспроможних підприємств стає