Економіко-правові аспекти регулювання банкрутством підприємства
7

РОЗДІЛ 1

 

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКРУТСТВОМ ПІДПРИЄМСТВА

 

1.1. Економічні передумови неплатоспроможності підприємства

 

 

 

Одним з найважливіших питань, що мають пріоритетне значення при дослідженні інституту банкрутства, є визначення власне поняття «банкрутство». Якщо звернутися до етимологічного змісту цього терміну, то буквально він у перекладі з італійської означає banco - ослін, rotto - зламаний.

Цей вираз нагадує звичай, що існував в Італії, ламати або хоч перекидати ослін, на якому за своїм столиком сидів міняйла, котрий став неспроможним, та навіть й самий столик, якщо під словом «banco» розуміти також стіл чи прилавок. Звичайно, що і в цьому, як і в багатьох інших подібних випадках, термін «банкрутство» зберіг лише певну аналогію до буквального свого значення. В переносному смислі банкрутство означає фінансовий крах боржника, який стає неспроможним виконати майнові зобов`язання перед своїми кредиторами [27,с.5].

Під банкрутством слід розуміти необережне або навмисне заподіяння неспроможним боржником шкоди кредиторам через зменшення або приховування майна. Банкрутство в таких випадках є кримінальною стороною тих цивільних відносин, які називаються неспроможністю.

Для вирішення проблем пов`язаних із неспроможністю суб`єктів господарської діяльності вести господарську діяльність прибутково, існує інститут банкрутства. Його значення полягає в тому, що з однієї сторони з господарського обороту при ліквідації виключаються неплатоспроможні суб`єкти, що сприяє оздоровленню ринка, а з іншої сторони цей інститут дає можливість добросовісним та відповідальним підприємствам, організаціям та підприємцям реорганізувати свою діяльність та отримати шанс для досягнення