Економіко-правові аспекти регулювання банкрутством підприємства
23

Z < 0 — підприємство є напівбанкрутом [43, c.46].

Зауважимо, що у вітчизняній практиці зазначені моделі засто­совуються мало, оскільки не враховують галузевих особливостей розвитку підприємств та притаманних їм форм організації бізне­су. Ідеться про суто теоретичний характер підходів до прогнозу­вання банкрутства. У вітчизняних умовах дані такого прогнозу­вання є вельми суб'єктивними і не дають підстав для практичних висновків. Мають бути розроблені вітчизняні моделі прогнозу­вання з урахуванням галузевих особливостей 13, с.5.

Зауважимо, що робота з прогнозування банкрутства може бу­ти організована як на самому підприємстві, так і за його межами, наприклад на базі консалтингової фірми, яка обслуговує це під­приємство.

 

1.4. Методологія антикризового управління підприємством

 

 

З позиції фінансового менеджменту можливе настання банкрутства являє собою кризове становище підприємства, при якому воно не здатне виконувати фінансове забезпечення своєї господарської діяльності. Подолання такого кризового становища, що діагностується як «загроза банкрутства» потребує розробки та здійснення спеціальних методів фінансового управління підприємством [42,с.9].

Ринкова економіка виробила досить широку систему фінансових методів попередньої діагностики і можливого захисту підприємства від банкрутства, яка отримала назву «Система антикризового фінансового управління». Для реалізації цієї системи управління готуються особливі фінансові спеціалісти - менеджери по антикризовому управлінні підприємством. Суть цієї фінансової системи управління полягає в тому, що загроза банкрутства діагностується ще на ранніх стадіях його виникнення, що дозволяє вчасно задіяти спеціальні фінансові механізми чи обґрунтувати необхідність визначених реорганізаційних процедур. Якщо ці механізми і процедури