Впровадження механізму ресурсозбереження на підприємстві
103

В зв'язку з тим, що ліси України є державною власністю, велике значення має національна лісова політика як основний фактор впливу на розвиток концентрації та комбінування. Розвиток комбінування можливий за умови досягнення високих відсотків лісистості території та запасів стиглої деревини. Інакше лісогосподарським підприємствам доцільно переходити на особливі форми спеціалізації виробництва, тобто надавати послуги державі з охорони лісу та догляду за ним. При цьому доцільне економічне стимулювання ефективних форм організації лісогосподарського виробництва в рамках концепції сталого розвитку лісового господарства. Воно полягає в більш досконалому менеджменті лісового господарства та реформуванні лісового господарства України на засадах ринкової економіки.

Зростання або зменшення концентрації лісогосподарського виробництва або його інтеграцію з іншими видами діяльності, необхідно враховувати не тільки економічну ситуацію, яка має місце в економіці України тепер, коли ліси є державною власністю, але і те, що в майбутньому в лісовому господарстві України може бути досить сильний приватний сектор економіки, який буде створюватися за рахунок приватизації дрібних лісових ділянок, утримувати які в державному секторі економіки буде неефективно, а також за рахунок заліснення малопридатних для сільськогосподарського виробництва ділянок землі приватними землевласниками.

В умовах ринкової економічної системи найбільш ефективний варіант концентрації та комбінування лісогосподарського виробництва нами пропонується визначати за максимальною величиною теперішньої вартості грошових потоків. З багатьох варіантів проектних рішень щодо зростання (зменшення) концентрації лісогосподарського виробництва та інтеграції його з іншими видами діяльності рекомендуються визнавати той, який забезпечує найбільший приріст чистої теперішньої вартості грошових потоків. В умовах організації лісового господарства на принципах ринкової економіки ефективними є ті проекти, що передбачають зростання або зменшення концентрації лісогосподарського та інтегрованих з ним виробництв, сфери обслуговування,