Впровадження механізму ресурсозбереження на підприємстві
39

[42,c.254].

Важливе місце в економіці лісового комплексу посідає лісогосподарське виробництво основне завдання якого - це вирощування продуктивних стиглих насаджень, захист і охорона лісів. Результатом лісогосподарського виробництва є вирощений стиглий ліс і сукупність матеріальних благ які отримують народне господарство та населення в процесі вирощування лісу (гриби ягоди плоди лікарські рослини продукція бджільництва та мисливства матеріальні і соціальні блага від використання захисних рекреаційних й інших корисних функцій лісу).

Лісовирощування характеризується великою тривалістю виробничого циклу. Вирощування стиглих березових, грабових, осикових насаджень триває 40-50 років, соснових ялинових і ялицевих 70-90 років, дубових і букових 100-120 років. Це породжує ряд економічних проблем:

-         планування собівартості продукції;

-         фінансування витрат на лісовирощування;

-         матеріальне стимулювання ефективного лісокористування;

-         еколого-економічна оцінка лісових ресурсів;

-         питання ціноутворення та інше.

Процес лісовирощування відбувається головним чином під впливом природних факторів (родючість ґрунтів, клімат та інше). Їх вплив на лісовирощування значно більший ніж в сільському господарстві і тому їх необхідно особливо поглиблено вивчати. Допущені помилки на початку виробничого циклу мають довгострокові негативні економічні і екологічні наслідки. Тому їх необхідно виявляти та усувати в перші роки лісовирощування.